Betekenis Ananta

De Kundalini energie of het slangenvuur ligt opgerold te wachten aan de basis van onze wervelkolom en als we groeien en ons ontwikkelen, komt deze oer energie vrij en stijgt langs de wervelkolom omhoog. Op haar weg naar boven activeert ze de diverse centra van lichaam en geest en hierdoor krijgen we toegang tot nieuwe dimensies en niveaus van bewustzijn, gezondheid en creativiteit.
Omdat de slang haar huid afwerpt als ze eruit gegroeid is, is ze ook een symbool van dood en wedergeboorte. Dit concept is nauw verbonden met de oude alchemisten en hun symbolische transformatie van lood in goud, dat weer te maken heeft met de hogere wijsheid die men met het verstrijken van de tijd verwerft.
Deze cyclus van dood en wedergeboorte wordt vaak gesymboliseerd door de oeroude voorstelling van een slang die haar eigen staart opslokt. Het is het symbool van de eeuwigheid en deze eeuwigheidslang wordt in India Ananta genoemd.
Voordat de slang haar huid begint af te werpen, worden haar ogen troebel. Het is daardoor net alsof ze in trance gaat. Veel mystici en sjamanen leidden daaruit af dat de slang heen en weer kon gaan tussen de verschillende dimensies en dat ze van het leven naar de dood kon oversteken en daarna weer naar het leven terug kon keren. Als haar huid vervolgens afgeworpen wordt, worden haar ogen weer helder, alsof ze de wereld letterlijk met nieuwe ogen beziet. Om deze reden geloofden alchemisten vaak dat wijsheid en kennis tot een proces van dood en wedergeboorte leidde, waarna de betrokkene de wereld in een geheel nieuw perspectief bezag.
Slangen zijn symbolen van verandering en genezing. Is er een slang in je leven verschenen, dan mag je verwachten op een nieuw niveau van creativiteit en wijsheid herboren te worden.

© Ananta opleidingen 2023 | Privacy Statement | Algemene Voorwaarden